sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Luonnon omia herkkuja

Kirjoittelin aikaisemmin Jaakko Halmetojan luennosta ja villivihanneksista. Jo lapsuudessani olen veljiltäni oppinut näiden luonnon herkkujen syönnin. Keväällä valutettiin mahlaa ja ohi kulkiessa napsittiin niin koivunlehtiä, kuusenkerkkiä kuin voikukkaakin. Äiti paistoi aina keväisin nokkoslättyjä. Kovin aktiivisesti en ole noita luonnon herkkuja käyttänyt. Keväisin olen hiukan nokkosta ruokiini heittänyt ja ohimennen niitä koivunlehtiä ja kuusenkerkkiä napsinut. Tänä keväänä kuitenkin päätin aktivoitua tässäkin asiassa. Tässä hiukan esimerkkejä tämän päivän kattauksesta.


Aamiaiselle tein munakasta, johon kitkin kukkapenkistä vuohenputkea ja nokkosta. Vuohenputken lehdet sisältävän mm. C-vitamiinia ja rautaa. Rohtona sitä on käytetty perinteisesti kihti-, nivel- ja virtsarakkovaivoihin. Tässä taas wikipediasta lainattua tekstiä nokkosen terveysvaikutuksista "Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Siinä on 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.). Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Nokkonen puhdistaa verta, lisää virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa), vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktioissa ja poistaa raskasmetalleja."

Patikoimassa ollessani napostelin
 Maitohorsmaa, jonka nuoret versot ovat parsan makuisia. Maitohorsman lehdissä on runsaasti valkuaisaineita, c-vitamiinia ja karoteenia. Yrttitarha nettisivuston mukaan "Rohdoksena käytetään maitohorsman kukkia ja lehtiä. Niiden sisältämät parkkiaineet supistavat limakalvoja, puhdistavat haavoja ja tukahduttavat verenvuotoa. Maitohorsmalla on myös tulehduksia estävä vaikutus, ja sitä onkin käytetty kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin. Kansanlääkinnässä maitohorsmakeitteellä on lisäksi hoidettu vatsatauteja ja suolistokatarria. Maitohorsmalla on kyky lisätä maidontuotantoa, mihin viittaa kasvin ruotsinkielinenkin nimi "mjölkört", maitoyrtti. Maidontuotannon lisääntyminen perustuu kasvin nestettä poistavaan vaikutukseen."
 Kuusenkerkkiä noita vaaleanvihreitä keväisiä herkkupommeja. Partio wikistä löytyi kerkistä seuraavaa "Kuusen kerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kerkkistä voi keittää teetä tai puristaa mehua, niitä voi käyttää höyryhengitksessä sekä virkistävänä kylpynä. Rohtojen on tarkoitus auttaa särkyihin, vatsavaivihin ja reumaoireisiin, ja haihtuvat eteeriset öljyt irrottavat limaa ja lievittävät tulehduksia. Kerkkiä käytetään myös kaupallisesti esimerkiksi yskänpastilleissa, mutta liiallinen altistus voi olla terveydelle haitallista. " Tärkeä muistaa, että kuusenkerkät eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin vaan niitä saa kerätä vain maanomistajan luvalla.
Koivunlehdet sisältävät flavonoideja. Koivu lisää virtsaneritystä ja stimuloi munuaisten toimintaa. Lisääntyneen virtsanerityksen ansiosta koivunlehtitee vaikuttaa parantavasti munuaisaltaan, munuaisten ja virtsarakon tulehduksiin. Sitä voit käyttää teenä päivittäin puhdistamaan kehoa. Koivunlehteä ei suositella sisäiseen käyttöön diabeetikoille mahdollisen nopean verensokerin alenemisen vuoksi.

Yrttitarha sivuston mukaan vadelman lehdissä on c-vitamiinia 400 mg/100g. Vadelman lehdet sisältävät parkkiaineita, jotka parantavat ripulia supistamalla limakalvoja. Lisäksi vadelma vaikuttaa hiostavasti ja lievästi virtsaneritystä lisäävästi. Vadelmaa on pidetty odottavien äitien yrttinä, jonka lehtiä pitäisi käyttää säännöllisesti odotusaikana.




Mielenkiintoisia nämä luonnon antimet. Koko ajan näistä oppii lisää ja vielä ehtii keräämään ja kuivaamaan kevään kasvustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti